Doe jij iedere dag iets nieuws? Ik kwam dat pas tegen als tip in een of ander feelgoodtijdschrift, dat iedere dag iets nieuws proberen een goede manier zou zijn om veranderingen te omarmen en nieuwe dingen open tegemoet te treden.

Goed plan!

Grappig hoe je (lees: ik) dan kunt reageren op zoiets. Ik dacht namelijk meteen “O ja, da’s een goeie, dat moet ik ook maar eens gaan doen!” en ik zat eigenlijk meteen al te zinnen op mijn eerste actie. Totdat ik ineens wakker werd uit mijn slaafse enthousiasme ten opzichte van dit artikel en me bedacht dat ik dit programma ter zelfverbetering helemaal niet nodig had.

Geen goed plan!

Als er iemand de afgelopen tijd zo ongeveer iedere dag iets nieuws heeft gedaan, dan ben ik het wel! Dus hoezo doe iedere dag iets nieuws? Ik ben na heel veel jaren mijn baan kwijt geraakt; dat was nieuw voor mij. Evenals het hele proces daaromheen. Ik moest op zoek naar ander werk: ook nieuw. Ik heb (jawel!) een LinkedIn-profiel aangemaakt en mezelf in de etalage gezet: nieuw. Ik heb mezelf op contractbasis weten te verkopen als tekstschrijver: nieuw. Ik schrijf sindsdien dagelijks teksten over onderwerpen waar ik me nog geen seconde van mijn eerdere leven in verdiept heb: nieuw. Ik werk alleen nog maar thuis, heb te maken met deadlines en moet voortdurend zoeken naar de balans tussen werk en privé: nieuw.

Trots op mij

Ik heb op freelancebasis in korte tijd meerdere opdrachten binnengehaald (en naar tevredenheid van de opdrachtgevers vervuld): nieuw. Ik heb onderhandeld over mijn prijs en heb grenzen moeten trekken en verantwoordelijkheden moeten leggen waar ze horen: allemaal nieuw! Ik heb mijn eerste facturen verstuurd: inderdaad, nieuw. De afgelopen maanden waren vreselijk spannend en intensief, ik heb keihard gewerkt en naar mijn eigen mening in relatief korte tijd veel voor elkaar gekregen. En daar ben ik waanzinnig trots op – een trots die, zo merk ik, eigenlijk ook nieuw is. Want dit doe ik allemaal helemaal op eigen kracht en niet onder de vleugels van een werkgever en op naam van een vast contract. Dit is helemaal van mij!

Dagje nieuwsstop

Ik denk dat ik vandaag maar eens even helemaal niks nieuws doe. Gewoon een dagje ontspannen; niks nieuws. Op m’n dooie akkertje naar de stad fietsen en een paar boodschappen doen… ook niet bepaald nieuw. En dan een heerlijke cappuccino en de best appeltaart in town om mezelf eens flink te verwennen. Niks nieuws – maar wel heel lekker én welverdiend!