Werk doen dat je zó leuk vindt dat het niet voelt als werk – herken jij dat? Of is het iets waar je volgens jou alleen maar van kunt dromen? Sinds ik mijn vaste baan vaarwel heb gezegd en doe wat ik het allerliefste doe – schrijven – kan ik iedere dag onderzoeken hoe dat voor mij nu eigenlijk zit. Dus: hoe zít het nu eigenlijk?

Dodelijk saaie bijkomstigheden

Van je hobby je werk maken, dat klinkt veel mensen als muziek in de oren, toch? Een hobby is iets waar je per definitie plezier aan beleeft, anders zou het je hobby niet zijn. En daar dan je geld mee verdienen, dat moet toch geweldig zijn? Euhm… ja en nee! Er zitten namelijk wel wat haken en ogen aan deze gedachtegang. Op het moment dat je met je liefhebberij je dagelijks brood wilt verdienen, blijkt er meer nodig te zijn dan alleen die hobby…

Creatief ≠ commercieel?

Zo loop je natuurlijk vaak aan tegen het fenomeen acquisitie. Want hoe leuk je ook kunt schilderen, musiceren, kokkerellen of – zoals in mijn geval – schrijven, je moet je werk nog wel aan de man/vrouw brengen! En laat het nu zo zijn dat het hebben van scheppende genen niet automatisch betekent dat klantjes winnen je makkelijk afgaat. Sterker nog, veel creatieve mensen hebben volgens mij juist een broertje dood aan commercieel gedoe! Komt natuurlijk nog bij dat tegen betaling je hobby uitoefenen vaak meer bijkomende activiteiten met zich meebrengt waar je ook niet direct op zit te wachten. De administratie bijvoorbeeld, en andere dodelijk saaie dingen…

Passionele pen

Maar toch, maar toch! Als ik mijn dagen mag slijten met schrijven, met dat waar mijn hart in ligt, dan neem ik al dat andere toch ook echt voor lief. Als ik letters aaneenrijg en woorden samenvoeg tot een nieuwe taalcompositie, dan vergeet ik alles om me heen en vliegt de tijd. Dan is mijn passie voor taal wat me drijft en passie wérkt!

Hongerloon cadeau

Ik streef naar wat ik ‘wezenlijk lichter leven’ noem.  Dat betekent voor mij zoeken naar de essentie, doen wat telt – óók als het gaat om werk. Dat ik me nu drie slagen in de rondte moet werken voor een niet al te indrukwekkend inkomen, doet geen afbreuk aan mijn gevoel dat ik mijn levensmissie vervul door mijn schrijftalent in de wereld te zetten. Mijn taaltalent is mijn geschenk aan de wereld en het ligt klaar om uitgepakt te worden. De wereld kijkt verwachtingsvol uit naar mijn cadeau, dat kan niet anders. En dat de bijbehorende geldelijke waardering op den duur gaat komen, daar twijfel ik geen seconde aan!