Hoewel mijn werkdagen gevuld zijn met de meest uiteenlopende schrijf- en correctieopdrachten, is het hier, op mijn eigen website, al een tijdje stil. Zou dit de beruchte ‘writer’s block’ zijn, of is er een andere verklaring voor mijn schriftelijke stilte?

Stilgevallen

Doorgaans heb ik geen last van een tekort aan inspiratie – het is eerder een teveel dat me soms parten speelt. De laatste tijd kom ik er echter maar niet toe om hier iets te schrijven. Toch is het denk ik geen ‘schrijversblokkade’ die me van schrijven weerhoudt. Mijn gedachten zijn al een tijd bezig met de woorden van iemand anders. Woorden die iets zó perfect uitdrukken dat ik er zelf zowaar stil van wordt. Vandaag heb ik besloten om die woorden hier te delen; op de een of andere manier vragen ze daar gewoonweg om.

Naakte minnaar

Omdat ik toch een ‘persoonlijke bijdrage’ wil leveren, heb ik de woorden die ik bedoel vertaald. In de hoop dat ze daardoor misschien (nog) meer mensen bereiken. Met dank aan Amoda Maa, die ze in het Engels ‘baarde’:

Dit moment is onuitsprekelijk intiem; het kan op geen enkele manier anders zijn. Dit moment is altijd hier; het verlaat je nooit, het laat je nooit in de steek, rent nooit bij je weg of verbergt zich nooit voor je. Waar je ook bent, dit moment is bij je, heel dichtbij, en geeft zichzelf aan je. Geen voorwendselen,  geen verdediging, geen maskers. Dit moment is altijd zoals het is … rauw, naakt, schaamteloos … volledig zichzelf. Dit moment geeft je alles. Het is de volle diepte en breedte van iedere ervaring, iedere verandering, mogelijkheid en verschijningsvorm. En dit alles wordt je onvoorwaardelijk gegeven – de verschrikking, vrees, doodsangst, schoonheid, en extase – het bevindt zich allemaal hier. (…) Dit moment is waarlijk verliefd op jou en jou volledig toegewijd. Deze liefde is grenzeloos en nergens aan gebonden; ze ontkent je niets. Deze liefde hangt niet af van de vraag of jij iets teruggeeft. Het maakt niet uit of je van dit moment houdt of het haat, of je er vrede mee hebt of ermee in oorlog bent. Het is hier, hoe dan ook, of jij er bent of niet! De ontwaakte waarheid leven is samen te vatten als de volledige herkenning en acceptatie van het feit dat dit moment helemaal hier en jou volledig toegewijd is, of dit moment je nu bevalt of niet. (…)

De verbijsterende grootsheid van het bestaan kan alleen aan je onthuld worden als jij bereid bent jezelf open te stellen voor intimiteit en alles wat zich op ieder moment in jouw gewaarzijn voordoet. Dit betekent ook open zijn ten opzichte van je angst, weerstand en samentrekking. Het gaat om intiem zijn met de intimiteit zelf. (…)

Voorbij alle oppervlakkige weerstand, verdoving of samentrekking ben je altijd helemaal hier; een andere mogelijkheid is er niet. De diepte die jij bent, de onschuld, dat wat je ten diepste bent, is altijd hier in dit moment als dit moment.  En jouw bereidheid om dit in de diepste diepten van je wezen te accepteren, heeft het vermogen je binnenstebuiten te keren, zodat je een naakte minnaar van het leven wordt. Dit moment is zo kostbaar omdat het de toegangspoort is naar alles waar je ooit naar hebt verlangd. Dit moment biedt je schaamteloos de mogelijkheid om je eindelijk helemaal over te geven  en de volmaakte glorie van spirituele bevrijding te betreden als een volledig authentiek menselijk wezen.

Amoda Ma – Embodied Enlightenment